Μία ιστοσελίδα για να είναι φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης, δεν αρκεί μόνο η προσθήκη κατάλληλου πολυμεσικού υλικού και μετά-δεδομένων. Ο χρόνος φόρτωσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψιν για την απόδοση της ιστοσελίδας. Yπάρχει ειδική μετρική (speed index – SI) που υπολογίζει την τιμή του. Μεγαλύτερος χρόνος φόρτωσης της ιστοσελίδας συνεπάγεται πιο αργή προβολή προς τον χρήστη. Η αργή φόρτωση μίας ιστοσελίδας μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, η ποιότητα του χώρου φιλοξενίας, η κακή υλοποίηση της ιστοσελίδας και το μέγεθος του περιεχομένου που προβάλλεται.
Απόδοση Ιστοσελίδας με βάση τον χρόνο φόρτωσης
Όσο μεγαλύτερο το περιεχόμενο που προβάλλεται, τόσο μεγαλύτερη καθυστέρηση κατά την φόρτωση αναμένουμε. Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε με λιγότερο περιεχόμενο αλλά με μεγάλη επισκεψημότητα στην ιστοσελίδα με αποτέλεσμα οι πόροι του χώρου φιλοξενίας να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν. Στην τελευταία περίπτωση, κατά την επίσκεψη των χρηστών σε μία δυναμική ιστοσελίδα, πολλαπλά ερωτήματα προς την βάση δεδομένων θα πραγματοποιούνταν με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο χρόνος φόρτωσης. Ένας τρόπος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η χρήση προσωρινής μνήμης (cache).
Τι είναι η προσωρινή μνήμη
Η προσωρινή μνήμη είναι ένας αποθηκευτικός χώρος στον οποίο μπορούν να υπάρχουν αντίγραφα αρχείων και δεδομένων για γρήγορη ανάκτηση. Στο διαδίκτυο αυτή η έννοια χρησιμοποιείται ευρέως και υποδηλώνει την ανάκτηση html, css, js αρχείων του διαδικτύου από μία προσωρινή τοποθεσία χωρίς να απαιτείται η εκ νέου δημιουργία τους (σε περίπτωση μίας δυναμικής ιστοσελίδας), ή λήψη τους (σε περίπτωση χρήσης της προσωρινής μνήμης του φυλλομετρητή). Το αποτέλεσμα της χρήσης της είναι η μείωση της άσκοπης χρήσης πόρων του χώρου φιλοξενίας και η γρήγορη εξυπηρέτηση των χρηστών. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιες σελίδες μέσα σε έναν ιστότοπο που αλλάζουν σπάνια το περιεχόμενό τους. Σε μία τέτοια περίπτωση, η προσωρινή μνήμη θα μπορούσε να κρατήσει ένα αντίγραφο της σελίδας. Έτσι δεν θα υπάρχει λόγος να αναδημιουργείται κάθε φορά που ένας χρήστης την επισκέπτεται βελτιώνοντας έτσι την απόδοση της ιστοσελίδας.