Η δομή δεδομένων Dictionary στην Python

Contia

Η δομή δεδομένων Dictionary στην Python


Ένα λεξικό (dictionary) στην python (ο λεγόμενος πίνακας κατακερματισμού σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού) είναι μία δομή δεδομένων η οποία αποθηκεύει ζευγάρια της μορφής <κλειδί,τιμή>.  Σε αντίθεση με τις λίστες, στις οποίες η αναζήτηση γίνεται με βάση κάποιον ακέραιο δείκτη που δείχνει σε συγκεκριμένη θέση μέσα στην λίστα, στο λεξικό η αναζήτηση γίνεται με βάση κάποιο κλειδί. Έτσι, έχουμε ζευγάρια της μορφής (string,[]), ( tuple, string) , (int,[]) κ.α.

Δημιουργία Λεξικού

Για την δημιουργία ενός λεξικού στην python αρκεί να ορίσουμε my_dict = {} ή my_dict = { 'tooth':'teeth' , 'find':'found' } ή my_dict = dict(). Η πρώτη και η τελευταία δήλωση αρχικοποιούν ένα κενό λεξικό ενώ η δεύτερη εισάγει τα ζεύγη (tooth,teeth) και (find,found).

Εισαγωγή ζεύγους στο Λεξικό

Η εισαγωγή ενός ζεύγους σε ένα λεξικό είναι πολύ απλή. Για παράδειγμα, έστω ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ανεστραμμένο κατάλογο (inverted index) στα τρία “έγγραφα” που βλέπουμε παρακάτω:

  • doc1: Οι γάτες κυνηγούν τα ποντίκια
  • doc2: Οι γάτες φοβούνται το σκοτάδι
 • doc3: Τα ποντίκια ζούνε στα υπόγεια

Θεωρούμε ότι κάποια βασική επεξεργασία του κειμένου έχει γίνει (π.χ stemming, stopwords removal) και έστω ότι έχουν εξαχθεί οι λέξεις ( γάτα, κυνηγώ, ποντίκι, φοβάμαι, σκοτάδι, ζω, υπόγειο). Αυτές οι λέξεις αποτελούν το λεξιλόγιό μας. Σκοπός, είναι να αποθηκεύσουμε σε μία δομή δεδομένων τις λέξεις του λεξιλογίου και για κάθε λέξη να κρατάμε μία λίστα με όλα τα έγγραφα στα οποία η λέξη έχει εμφανισθεί. Ο κώδικας που προκύπτει είναι:

 
voc = ['γάτα','ποντίκι','σκοτάδι',...]
docs= ['γάτα κυνηγώ ποντίκι','γάτα φοβάμαι σκοτάδι' ...]
i_i = dict()
for word in voc:
 i_i[word] = [] #κάθε λέξη πρέπει να έχει μία λίστα 
 for i in range(0,len(docs)):
   if word in doc: #αν η λέξη υπάρχει στο ι-οστό έγγραφο
    i_i[word].append(i) #κρατάμε τον δείκτη i
    break
 

Αναζήτηση με βάση το κλειδί

Συνεχίζοντας το προηγούμενο παράδειγμα, για να βρούμε την λίστα των εγγράφων που περιέχουν την λέξη ‘γάτα’ και ύστερα να την τυπώσουμε αρκεί να γράψουμε print i_i['γάτα'] . Σε περίπτωση που θέλουμε να διατρέξουμε την λίστα και να τυπώσουμε τον δείκτη κάθε εγγράφου σε ξεχωριστή γραμμή, το ακόλουθο σκριπτ μας δίνει τη λύση:

for doc_id in i_i['γάτα']:
  print doc_id

Και αν επιθυμούμε να τυπώσουμε το κείμενου του ι-οστού εγγράφου αρκεί να γράψουμε print docs[doc_id]

Αναζήτηση με βάση την τιμή

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε για το έγγραφο 2 να τυπώσουμε όλες τις λέξεις που εμφανίζονται σε αυτό. Το σκριπτ είναι:

id=2
for key in i_i:
  if id in i_i[key]:
    print key

Διαγραφή ενός ζεύγους από το λεξικό

Για την διαγραφή ενός ζεύγους αρκεί να χρησιμοποιήσουμε την δεσμευμένη λέξη κλειδί del ως εξής : del i_i[key]

Βιβλιογραφία

 1. https://docs.python.org/2/tutorial/datastructures.html
 2. http://www.nltk.org/book/ch05.html
 3. https://www.tutorialspoint.com/python/python_dictionary.htm

About Author

contia

Η Contia ιδρύθηκε το 2017 με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχοντας ως κύριο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου (κατασκευή ιστοσελίδων, κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων). Οι υπηρεσίες που προσφέρει η CONTIA εξελίσσονται συνεχώς ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των ομάδων ενδιαφερομένων. Η μεταβολή του περιβάλλοντος, μας καθιστά υπεύθυνους στη διαχείριση της τεχνολογίας μέσω της συνεχής εκπαίδευσης της διοίκησης και μέσω της επένδυσης της εταιρείας στην έρευνα και ανάπτυξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι υπηρεσίες μας συνεχίζουν να εξελίσσονται όσο ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα ζητήματα και νέες προκλήσεις για την ικανοποίηση της αγοράς. Ο κλάδος που υπεισέρχεται η εταιρεία απαιτεί να έχουμε σχεδιασμένες τις Επιχειρηματικές Αρχές ώστε να διασφαλίσουμε ότι η CONTIA έχει στόχο να κάνει πάντοτε υπεύθυνες επιλογές. Τέλος, σαν εταιρεία αναγνωρίζουμε πως η οικοδόμηση και η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών και όλων των ομάδων ενδιαφερομένων απαιτεί αδιάλειπτη προσήλωση και συνεχή ετοιμότητα τόσο από τη διοίκηση της επιχείρησης όσο και από το προσωπικό της.

Leave a Reply

Κατηγοριες Αρθρων

Αρθρα – Ημερολογιακα

Καντε μια δωρεα

Donation Form 2018

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το ιστολόγιό μας. Αν τα άρθρα μας ανήκουν στα ενδιαφέροντά σας, κάντε την προσφορά σας
1,00
Προσωπικές Πληροφορίες

Συνολική Δωρεά 1,00€

October 2020
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031