Contia

Κατασκευή ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη

CMS (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου) Joomla

Contia - κατασκευή ιστοσελίδων

CMS (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου) Joomla

Εισαγωγή

Στις μέρες μας για τη κατασκευή μιας ιστοσελίδας πολλοί προγραμματιστές προτιμούν τη συγγραφή κώδικα σε κατάλληλα προγράμματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS). Τα εργαλεία αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ιστοσελίδες με ξεχωριστό design και αποτελεσματική λειτουργικότητα. Επίσης η χρήση αυτών των εργαλείων διευκολύνει την επεξεργασία των πληροφοριών μιας ιστοσελίδας από τον ίδιο τον χρήστη πράγμα που σημαίνει ότι την κάνει πιο εύκολη και ευέλικτη στη διαχείρισή της. Κάποια από αυτά είναι εύκολα στη χρήση τους ενώ κάποια άλλα απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της πληροφορικής.

Ένα από τα προγράμματα διαχείρισης περιεχομένου, το οποίο και θα αναλύσουμε στη συνέχεια, είναι το Joomla. Το Joomla είναι ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Χρησιμοποιείται για τη δημοσίευση περιεχομένου στον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web) και σε τοπικά δίκτυα – intranets. Είναι γραμμένο σε PHP και αποθηκεύει τα δεδομένα του στη βάση MySQL. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι οι σελίδες που εμφανίζει είναι δυναμικές, δηλαδή δημιουργούνται την στιγμή που ζητούνται. Ένα σύστημα διακομιστή(server) όπως είναι ο Apache λαμβάνει τις αιτήσεις των χρηστών και τις εξυπηρετεί.

Με ερωτήματα προς τη βάση λαμβάνει δεδομένα τα οποία μορφοποιεί και αποστέλλει στον εκάστοτε φυλλομετρητή (web browser) του χρήστη. Το Joomla έχει και άλλες δυνατότητες εμφάνισης όπως η προσωρινή αποθήκευση σελίδας, RSS feeds, εκτυπώσιμες εκδόσεις των σελίδων, ειδήσεις, blogs, δημοσκοπήσεις, έρευνες, καθώς και πολύγλωσση υποστήριξη των εκδόσεών του. (πηγή: wikipedia)

Η χρήση του Joomla

Το Joomla είναι ένα χρήσιμο εργαλείο κατασκευής ιστοσελίδας, που επιτρέπει δημιουργία δυναμικού site με σύγχρονο design σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με πολύ μικρό κόστος. Το Joomla είναι ένα από τα καλύτερα σήμερα CMS (Content Management System, Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου) μαζί με άλλα εργαλεία όπως είναι το WordPress, το Magento και το Drupal. Η δυνατότητα χρήσης του Joomla περιορίζεται μόνο από τη δημιουργικότητά σας και τις γνώσεις του συγκεκριμένου CMS.

Σκόπιμο είναι πριν προχωρήσει κάποιος, ακόμη κι έμπειρος στο χώρο της κατασκευής ιστοσελίδων, να εξετάσει εκείνα τα πλεονεκτήματα που κάνει έναν συγκεκριμένο CMS εργαλείο να είναι ξεχωριστό ανάλογα πάντα με το είδος της ιστοσελίδας προς κατασκευή.

Πλεονεκτήματα του Joomla

 • Είναι εφαρμογή ανοιχτού κώδικα, δηλαδή μπορείτε να την χρησιμοποιείτε ελεύθερα, καθώς και να την τροποποιείτε για να διευρύνετε τις δυνατότητές της.

 • Παρέχει διαχειριστικό περιβάλλον για τον χρήστη, σε διάφορους browsers όπως είναι το google chrome, το firefox,η opera, το safari κ.ά., κατά το οποίο μπορεί να ανεβάζει εικόνες, βίντεο και όποια άλλη πληροφορία επιθυμεί.

 • Έχει τη δυνατότητα πρόσθεσης διαφημιστικών banners, photo galleries, forum κ.λπ.

 • Μεγάλη διαθεσιμότητα σε templates. Η κοινότητα που δραστηριοποιείται γύρω από το Joomla, ιδιώτες ακόμη και επιχειρήσεις, παρέχουν συνεχώς νέα themes έναντι μικρού κόστους ή και δωρεάν, συνεπώς είναι εύκολο να βρεθεί κάποιο theme που να καλύπτει τις ανάγκες των περισσοτέρων ιστοτόπων.

 • Δυνατότητα εισαγωγής απεριόριστων άρθρων και με μεγάλο όγκο πληροφοριών.

 • Μεγάλη φιλικότητα προς τον διαχειριστή / χρήστη της ιστοσελίδας χάρης στον εξιδανικευμένο πίνακα περιεχομένων που περιλαμβάνει το Joomla για τους μη έμπειρους χρήστες αυτής.

 • Μεγάλη ποικιλία πρόσθετων και επεκτάσεων plugins από την κοινότητα του Joomla.

 • Δεν απαιτείται υψηλό επίπεδο τεχνικών γνώσεων για να δημιουργήσετε μια ιστοσελίδα με ωραίο design και περιεχόμενο.

 • Ευκολία στην αναβάθμιση. Στις τελευταίες σειρές του Joomla η ευκολία αναβάθμισης λαμβάνεται σημαντικά υπόψη κατά τον σχεδιασμό, οπότε με απλές ενέργειες ο διαχειριστής του ιστοτόπου μπορεί να κάνει αναβαθμίσεις σε core components. Η αναβάθμιση των προσθέτων ποικίλει ως προς την ευκολία.

Μειονεκτήματα του Joomla:

 • Υπάρχουν πολλά παράπονα για το SEO του Joomla στο διαδίκτυο. Πολλές σελίδες φτιαγμένες σε Joomla εντοπίζονται σε καλή θέση στη κατάταξη της google, δηλαδή τα πάνε περίφημα στο SEO. Τα τελευταία όμως χρόνια φαίνεται να χάνει έδαφος ως προς αυτό το κομμάτι από τα υπόλοιπα CMS εργαλεία.

 • Όσα περισσότερα plugins εγκατασταθούν, τόσο πιο ασταθής γίνεται η εφαρμογή.

 • Οι ιστοσελίδες που βασίζονται στο Joomla αποτελούν στόχο για τους χάκερ. Κάθε φορά που ανακοινώνεται μία νέα έκδοση του Joomla, αποκαλύπτονται και τα κενά ασφαλείας που καλύπτει η έκδοση αυτή, εκτός αν δεν υπάρχουν κενά ασφαλείας στην συγκεκριμένη νέα έκδοση. Αυτό προκαλεί την κοινότητα των hackers στην αναζήτηση ανενημέρωτων και ευπαθών εφαρμογών με στόχο την παραβίαση αυτών.


About Author

contia

Η Contia ιδρύθηκε το 2017 με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχοντας ως κύριο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου (κατασκευή ιστοσελίδων, κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων). Οι υπηρεσίες που προσφέρει η CONTIA εξελίσσονται συνεχώς ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των ομάδων ενδιαφερομένων. Η μεταβολή του περιβάλλοντος, μας καθιστά υπεύθυνους στη διαχείριση της τεχνολογίας μέσω της συνεχής εκπαίδευσης της διοίκησης και μέσω της επένδυσης της εταιρείας στην έρευνα και ανάπτυξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι υπηρεσίες μας συνεχίζουν να εξελίσσονται όσο ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα ζητήματα και νέες προκλήσεις για την ικανοποίηση της αγοράς. Ο κλάδος που υπεισέρχεται η εταιρεία απαιτεί να έχουμε σχεδιασμένες τις Επιχειρηματικές Αρχές ώστε να διασφαλίσουμε ότι η CONTIA έχει στόχο να κάνει πάντοτε υπεύθυνες επιλογές. Τέλος, σαν εταιρεία αναγνωρίζουμε πως η οικοδόμηση και η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών και όλων των ομάδων ενδιαφερομένων απαιτεί αδιάλειπτη προσήλωση και συνεχή ετοιμότητα τόσο από τη διοίκηση της επιχείρησης όσο και από το προσωπικό της.

Leave a Reply

Κατηγοριες Αρθρων

Αρθρα – Ημερολογιακα

Καντε μια δωρεα

Donation Form 2018

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το ιστολόγιό μας. Αν τα άρθρα μας ανήκουν στα ενδιαφέροντά σας, κάντε την προσφορά σας
1,00
Προσωπικές Πληροφορίες

Συνολική Δωρεά 1,00€

April 2020
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930